Snubblade över gamla bilder från hur Docksta såg ut förr,det är väldigt intressant att läsa om gamla hus i byn,jag ha själv bott i ett från 1800-talet det var ett hus som tillhörde gamla kvarnen i byn,kvarnen som tydligen gav ström till docksta:) och tydligen så var det bla dom äldsta stående husen som finns kvar, här är lite fakta från byn och ja lägger upp några bilder från förr:) läste att den så kallade Docksta dagens traditioner sträcker sej så långt som 500år bakåt i tiden så här står det.Marknader har förekommit sedan medeltiden och fortfarande så finns dessa marknader ett exempel på detta är den marknad som ordnas under ”Docksta dagarna” varje år genom byn . Enligt sägnen skulle marknad ha hållits i Vibyggerå redan för mer än 500 år sedan. Marknadsdagarna var högtidsdagar som man långt i förväg planerade för. Den dagen hade tjänstefolket ledigt, man passade på att avtala om nya tjänster, man "bytte ringar" eller så nöjde man sig med att ta kontakt med ungdomen från andra trakter. Med andra ord så träffades man för att "göka" i uppe i hö loftet så sammanfatta ja det:-D den första lanthandel boden i Vibyggerå "Docksta boa" öppnades, den ägdes först av Per Daniel Hörnfeldt som senare överlät den till sonen Abraham. Den senare var Dockstas okrönte kung, förutom handelsboden så ägde han även gästgiveriet som byggdes 1800 och som fortfarande ägs av den Hörnfeldtska släkten. "Docksta boa" övertogs senare av Arvid Hörnfeldt som byggde ny butikslokal, den nuvarande lokalen för Docksta Järns lager, den ersattes av den Ica-affär som nu finns 1939. I början av 1900-talet startades en rad butiker i socknen t.ex. i Sjöland fanns det hela 3 st. affärer som alla nu är nedlagda. häftigt att läsa att det har funnits affärer i sjöland de skulle man inte kunna tro:) här är lite fakta om ica i Docksta om en nicke Hörnfeldt.
Det har berättats många historier om "Nicke" som han kallades, han var ungkarl och det sägs att han var något av ett original. Man kunde ofta se honom sitta inne på kontoret med en cigarett i mungipan, ibland kom han ut i affären och pratade lite med kunderna. Han hade ryktet om sig att var en mycket snäll och sympatisk människa, det berättas att när hans syster, mamsel Karin skickade ut honom för att se till att drängarna arbetade ordentligt, så stannade han bakom en hessja och gick sedan in igen utan att ha kollat drängarna. Hade fisket slagit fel för fiskarna i byn kunde de gå in till patron på kontoret i "boa" och prata lite fiske med honom, då kunde det hända att de kunde få förlängd nådatid på årskrediten eftersom patron hade ett stort interesse för fiske.
Man klarade sina årskrediter med strömmings- eller vedleveranser eller vad hustrun spunnit och vävt eller fått fram från ladugården av ägg och smör. Ända fram till 1930-talet var den huvudsakliga handeln i Vibyggerå var kredithandel, som avskrevs med gårdens produkter. Det berättas om en episod om torparen som just betalat sin sista skuld. Stolt berättade han "Nu kan jag gå stångrätt genom Docksta".
Docksta boa var inte bara en handelsbod utan också postkontor, Nicke var även ombud för Sparbanken i Härnösand. Docksta boa var dessutom bygdens samlingspunkt och ville man höra lite lokala nyheter eller skandaler var det bara att gå ner på boa och höra på lite skvaller. Precis som man idag gör nere på Docksta Hallen.så står det snacka om fakta he he Men nu är det andra tider nu har det ploppat upp en till samlingspunkt i byn och det är PATS GYM och Dockstas okrönte kung kan vara jag;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar