tisdag 14 april 2009

Spännande dokumentär

Godmorgon! håller just nu på koka risgryns gröt,så ja tänkte äta den till en dokumentär the jersey devil den handla om en varelse som ha gäckat New jersey borna i 250 år den ska tydligen ha fladdermus vingar häst hund liknande huvud och röda ögon dom ha tagit kort på spår efter den och flera 100 vittnen ha sett den och ibland dom finns flera poliser,präster, borgmästare och andra höjdare. Dom ha gjort lögndetektor test på vittnen men tydligen så värka dom ha sett nått men vad kan ingen förklara,många tror att det är en jätte uggla eller till och med en jätte fladdermus från afrika och flera tror att det är en demon men det är prästerna som tror de, men enligt legenden så var det en kuf miss lee som bodde inne i skogen med sina 12 barn och det va väldigt ovanligt att ha så många barn på den tiden(nog för att det är ganska ovanligt nu oxå) men i allafall när hon blev gravid igen så gjorde hon en förbannelse innan det 13:e barnet är fött,så här går legenden av

Den mest populära versionen angående Jerseydemonen börjar under det sena 1700-talet då Deborah Smith från England bosatte sig i Pine Barrens i södra New Jersey för att gifta sig med Herr Leeds, som hade en mer pekuliär smak. Smith var kontinuerligt gravid, och efter att ha fött 12 barn, och medan hon bar på det 13:e, svor hon att hon hellre ville bära på Satans barn än Leeds. Enligt legenden blev hennes önskan uppfylld när barnet föddes med hovar som fötter, klor och svans. Den nyfödde åt upp de andra 12 barnen innan den flydde.

Det finns ett antal variationer på Leeds-sagan, så som att då Smith blev gravid med det 13:e barnet, ansåg hon att det skulle vara djävulen själv. Tron om att ett missbildat barn var Satans verk var fortfarande vanligt under 1700-talet.

Men de inhemska nordamerikanska indianerna anser att "demonen" är vänlig och anser den vara en beskyddare av Pine Barrens. Påträffanden av varelsen ansågs bringa god lycka, en åsikt som kraftigt propagerades mellan 1700-talet och 1909. only in Amerika sånt här händer men den var riktigt intressant dokumentären:)

Inga kommentarer: